[-]
جعبه پيام
» <مارک واتنی> رابرت عزیز و گرامی ... این بزرگواری و حسن نیت شماست. دوستان بسیاری هم در کافه، قبلا کارتون و سریال های زیادی رو قرار داده اند که جا داره ازشون تشکر کنم.
» <مارک واتنی> دانلود کارتون جذاب " فردی مورچه سیاه " دوبله فارسی و کامل : https://cafeclassic5.ir/showthread.php?t...7#pid45437
» <Kathy Day> جناب اﻟﻜﺘﺮﻭﭘﻴﺎﻧﻴﺴﺖ از شما بسیار ممنونم...
» <مارک واتنی> خواهش می کنم بتمن عزیز
» <BATMANhttps://www.aparat.com/v/XI0kt
» <BATMANhttps://www.doostihaa.com/post/tag/%D8%A...kanon-2021
» <BATMANhttps://www.aparat.com/v/pFib3
» <BATMAN> با تشکر از مارک واتنی عزیز/ نسخه های سینمایی بامزی هم منتشر شدن/ بامزی تو سوئد خیلی محبوبه، از گذشته تا به امروز ازین شخصیت انیمیشن تولید میشه
» <مارک واتنی> ارادت شارینگهام عزیز
» <شارینگهام> درود بر همه ی دوستان ، سپاس از مارک واتنی عزیز
Refresh پيام :


ارسال پاسخ 
 
رتبه موضوع
  • 3 رای - 3 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
تاریخ جنگهای ایران
نویسنده پیام
فورست آفلاین
سرباز کافه
***

ارسال ها: 119
تاریخ ثبت نام: ۱۳۹۱/۱۰/۲۰
اعتبار: 21


تشکرها : 1637
( 1251 تشکر در 56 ارسال )
شماره ارسال: #10
RE: تاریخ جنگهای ایران

اگر من‌ و او
در قهوه‌ خانه‌ ای‌ قدیمی‌
یكدیگر را دیده‌ بودیم‌
شاید با هم‌ می‌ نشستیم‌
و نوشیدنی‌ ای‌ با هم‌ می‌ خوردیم‌
اما چون‌ در جنگ‌ مثل‌ دو سرباز ساده‌
رودروی‌ هم‌ قرار گرفتیم‌
به‌ روی‌ هم‌ آتش‌ گشودیم‌
من‌ به‌ او شلیك‌ كردم‌
و در جا او را كشتم‌
او را زدم‌ و كشتم‌ زیرا
دشمن‌ من‌ بود
آری‌ البته‌ كه‌ او دشمن‌ من‌ بود
و این‌ مثل‌ روز روشن‌ بود
اما ....
او هم‌ شاید چون‌ من‌ به‌ اجبار
وارد ارتش‌ شده‌ بود
و حتی‌ از سر بیكاری‌
وسایل‌ زندگی‌ اش‌ را هم‌ فروخته‌ بود.
جنگ‌ چیز عجیب‌ و غریبی‌ است‌
به‌ كسی‌ شلیك‌ می‌ كنی‌
كه‌ اگر جایی‌ قهوه‌ خانه‌ ای‌ وجود داشت‌
او را به‌ آنجا دعوت‌ می‌ كردی‌
یا با قدری‌ پول‌ به‌ كمكش‌ می‌ رفتی.
جنگ !
موضوعي است غيرقابل چشم پوشي كه در مطالعات تاريخي بالاترين رتبه تاثيرگذاري را در اختيار دارد . هرگاه كه براي شناختِ پيشينه ، مبدا و يا سرآغاز يك پديده به گذشته ها رجوع مي كنيم ، مي بينيم كه پاي - حداقل يك - جنگ در ميان است .( مثال و نمونه در اين بايت به قدري زياد است كه لزومي به بازگويي ديده نمي شود ! )
در اين مطلب سعي دارم به جنبه هاي گوناگون جنگ بپردازم و چندين نمونه مرتبط با ايران و تاريخ آنرا بررسي خواهم كرد . اميدوارم كه شروعي دوباره براي مباحث مفيد دوستان عزيزمان باشد و اطلاعات ناقص و استنباطهاي شخصيمان را در اختيار هم قرار دهيم و مطمئن باشيم كه بحثي سودمند در چشم انداز خواهد بود .
•••••••
جنگ :  يكي از متداولترين روشها براي بيان برتري و بدست آوردن قدرت در روزگاران گذشته بوده و البته راهي براي پيش برد اهداف در دوران معاصر مي باشد.
آيا ذات جنگ ( نبرد ) في النفسه اشتباه است !؟ براي پاسخ به اين سوال لازم است كه وارد مباحثي فلسفي و روشهايي فكري شد . در ديدگاه مدرن و محافل روشنفكري جنگ به طور كامل مردود و مقوله اي منتفي است ؛ در اين محافل باور بر اين است كه اختلاف نظر بر سر هرمساله اي از راه گفتمان بايد بررسي و حل شود . چرا كه اهداف و مقاصد ميان ملتها و دولتها ( در بزرگترين ابعاد ) نبايد منجر به كشتن و به خطر افتادن جان ومال خود ملتها گردد . 
اما اين ديدگاه حتي در زمان ما هم بطور كامل مقبول عام نيست و هستند ملل و دولي كه حربه جنگ را در نظر دارند و حتي به عنوان يك راه حل - هرچند گزينه آخر - مورد قبولشان مي باشد ( گواه اين مدعيٰ بودجه هاي نظامي حكومتهاي معاصر در سراسر جهان ، با هر ايدئولوژي مي باشد )
    اما در دورانهاي گذشته جنگ را اينگونه تعبير نمي كردند و اگرچه تلفات آن - نسبت به شرايط - بسيار گسترده تر از كنون بود ، اما جنگ موضوعي ارزشمند به شمار مي رفت . قدرت طلبي و كمال خواهي در ميان حكام گذشته بسيار چشم گيرتر بود و براي رسيدن به اهداف خود - هرچه كه باشد - و براي فزوني قدرت و تملك ممالك بيشتر حاضر به جنگيدن در هر ابعادي بودند و كمتر پيش مي آمد كه حقوق بشر ( ! ) براي سربازان قائل شوند و اصلا كمترين اهميتي به جان افرادي كه قرار بود در اين ميان ضررمند شوند داده نمي شد . در نتيجه مفهوم جنگ و ديدگاه نسبت به آن بسيار تغيير كرده است .
اما جنگ و خونريزي چه زماني پسنديده مي شود و چرا !؟ … اين موضوع را نمي توان انكار كرد كه تاريخ ايران جنگهايي را پشت سر گذاشته است كه تاثيرشان در زمان حاضر مشهود و قابل رؤيت مي باشد . مهمترين آن در صدر اسلام رخ داد . سلسله نبردهايي خونين كه زمينه ساز ورود يك آئين جديد و راويانش بودند و فراموش كردن آن نزد ابرانيان و مسلمانلن و اعراب نيز غير ممكن است … ولي آيا ديدگاه ما چيست و اكنون پس از گذشت بيش از ١٣٠٠ سال نسبت به آن وقايع و جنگهاي تاريخي چه فكري مي كنيم و تاثيراتشان را چگونه تعبير مي نماييم !؟
    تاريخ صحت و سقم يك موضوع را نشان مي دهد و آيندگان بايد در مورد وقايع معاصر قضاوت كنند . اكنون آينده مطلق براي جنگي همچون نبرد نهاوند مي باشد و ما بايد بينشي مستقل و آگاهانه نسبت به آن داشته باشيم . در ابن مورد قواي نظامي ساسانيان به معناي واقعي شكست خوردند و پس از آن مطلقا حركتي برجسته از سوي ايرانيان بر عليه جنگاوري هاي اعراب ديده نشد و مقدمات تصرف ايران مهيا و آيين ناب ايراني در مخاطره و جان و ناموس ايرانيان در معرض خطر واقع شد . آيا اين همه اتفاقات ناگوار كه همچون كابوسي شوم در تاريخ ايران ثبت شده اند ، تاثيراتي مثبت بر پيكره هويت اين مرز و بوم گذاشت يا خير !؟ 
      انكار تاثيرات مثبت ورود اسلام بواسطه اعراب و البته بوسيله جنگ ، امري عبث است ؛ اما همواره مخالفان جنگ گفته اند كه ايران اگر اسلام هم نمي امد، چيزي را از دست نمي داد و ورود اعراب صرفا خاري و خفت بهمراه داشت . درستي و نادرستي اين ديدگاهها و قضاوت در مورد آن به هيچ كس مربوط نيست و اصولا عقايد گوناگون را نبايد به قضاوت نشست و فقط بايد در مقام نقد آنها برخاست .
       اعراب تا قبل از ظهور اسلام ، هرگز تصور نمي كردند كه روزي ياراي مقابله با سپاه ايران را داشته باشند ، چه رسد به هجوم و تصرف و غارت آن .   ممالك عربي از جنوب تا شمال و از مركز تا شرق همه در زير سلطه ايران بود . اما با مرور زمان و تغييراتي عمده و گونه گون برگ برگشت ( گهي زين به پشت و گهي پشت به زين ! ) • اين تغييرات شامل :
١- ضعف حكام ساساني در اداره امور مملكت و كنترل ممالك تحت فرمان ؛
٢- تجمل گرايي و اختلافات طبقاتي بسيار شديد در ميان اقشار مختلف اجتماعي ؛
٣- فساد در ميان نهادهاي آييني و تزلزل بنيادهاي اعتقادي ؛
٤- از هم پاشيدن اقتدار ايران در مرزها و سرحدات غربي ؛
اين موارد از ديدگاه بنده بسيار مهم بوده و عامل اصلي وقوع جنگهاي بين اعراب و ايرانيان بود و البته شكست ايرانيان معلول اين علل مي باشد . اسلام نوظهور خلل اعتقادي را پر مي كرد و تجملات را از ميان مي برد ؛ عامه مردم جز اين چه مي خواستند !؟ در بيشتر مناطق ايران درگيريهاي بزرگ روي نداد ! چرا كه مردم دليلي براي دفاع نمي ديدند و هيچ پشتوانه اي براي هدفمند ساختن جانفشاني هاي پراكنده و جود نداشت . در نتيجه اعراب مسلمان بر ايران چيره شدند و پس از قتل و غارت هاي بسيار- كه از مشخصه هاي اصلي و ركن لاينفك نبردهاي كلاسيك است - ايران تحت سلطه عرب درآمده و شكستي فراموش نشدني بر تاريخ كل دوران ايران وارد شد . 
     پس از اين جنگهاايران دستخوش تغييرات زيادي شد ؛ از زبان و فرهنگ گرفته تا آداب نشست و برخاست .
    جنگها - جداي از بحث تلفات جاني - پيامدهاي مثبت نيز بهمراه دارند و ايران به خوبي اثبات اين مدعا مي باشد . مللي كه با ايراني جماعت درگير شده اند ، همگي جذب فرهنگ و منش ايرانيان گشته اند ، از اعراب گرفته تا روميان و ترك ها و هندي ها و حتي مغولها . و اين باعث ريشه افكندن بن مايه هاي " فكر " ايراني در اداب ملل شده كه مطمئنا جز از راه نبرد امكانپذير نبوده است . در ابندا گفته شد كه روابط ملل در گذشته با امروز فرق داشت و طبعا ١٠٠٠سال قبل ملتهاي مختلف از راه نشستهاي مذاكراتي به تبادل فرهنگ نميرسيدند !
     بايد جانب اعتدال را هم در نظر بگيريم كه ايران نيز از همچون ساير ملل متاثر از اطرافيانش بوده است . زبان پارسي و ادبيات آن با تلفيق زبان تازي اوج و اعتقاداتي ناب براي آناني كه اهل ايمان بودند در دسترس قرار گرفت ، آيين نبرد تغيير كرد و ازين قبيل موارد كم نيست . پس يكجانبه نگري و تعصب نسبت به وقايع تاريخي باعث محدود شدن دايره اطلاعات و زاويه ديد نسبت به مسائل ميشود !
    ______________

پي نوشت :
شعري كه در آغاز آمد از توماس هاردي بود ، بنام " مردي كه او كشت "
اشتباهات تايپيك و املايي را ناديده بگيريد :)
اين فقط ديدگاهي است مختصر و قابل بسط و تشريح كه با شركت دوستان كاملتر خواهد شد و به دليل محدوديت اطلاعات و منابع مطالعاتي نگارنده ، احتمال تغيير موضع و انعطاف در برابر گفته هاي دوستان همواره وجود دارد.

Life Is Beautiful
۱۳۹۲/۱/۱۱ صبح ۰۴:۰۲
یافتن تمامی ارسال های این کاربر نقل قول این ارسال در پاسخ
تشکر شده توسط : اکتورز, رزا, ژان والژان, خانم لمپرت, BATMAN, ایـده آلـیـسـت
ارسال پاسخ 


پیام در این موضوع
تاریخ جنگهای ایران - منصور - ۱۳۸۹/۹/۱۸, عصر ۰۹:۳۰
تاریخ جنگهای ایران - بانو - ۱۳۸۹/۹/۱۹, صبح ۱۱:۴۰
RE: تاریخ جنگهای ایران - Classic - ۱۳۸۹/۹/۲۰, عصر ۱۱:۳۹
RE: تاریخ جنگهای ایران - Papillon - ۱۳۹۰/۹/۷, عصر ۰۵:۱۵
RE: تاریخ جنگهای ایران - آوینا - ۱۳۹۰/۱۱/۱۰, عصر ۰۹:۲۳
RE: تاریخ جنگهای ایران - سروان رنو - ۱۳۹۱/۳/۳, عصر ۱۱:۴۹
RE: تاریخ جنگهای ایران - فورست - ۱۳۹۲/۱/۱۱ صبح ۰۴:۰۲
RE: تاریخ جنگهای ایران - بولیت - ۱۳۹۲/۷/۲۸, صبح ۰۱:۱۱
RE: تاریخ جنگهای ایران - منصور - ۱۳۹۲/۷/۲۸, صبح ۰۷:۴۹
RE: تاریخ جنگهای ایران - بولیت - ۱۳۹۲/۷/۲۸, عصر ۱۲:۴۰
RE: تاریخ جنگهای ایران - Papillon - ۱۳۹۲/۷/۲۸, عصر ۰۴:۳۴
RE: تاریخ جنگهای ایران - خانم لمپرت - ۱۳۹۲/۷/۲۸, عصر ۰۶:۰۳
RE: تاریخ جنگهای ایران - سروان رنو - ۱۳۹۴/۱۲/۱۳, عصر ۰۸:۲۹
[split] اینترنت گردی ... - دانتس - ۱۳۹۱/۳/۳, عصر ۰۲:۱۶
RE: اینترنت گردی ... - seyed - ۱۳۹۱/۳/۳, عصر ۰۶:۱۹