سلام به دوستان. آيا تا به حال به چشمانتان و سلامتي آنها فكر كرده ايد؟ از صبح كه چشمانتان را مي گشائيد تا شب كه به استراحت بپردازيد تقريبا 15 ساعت تمام چشمانتان باز است .فعاليت هاي گوناگوني با آن انجام ميدهيد: مطالعه - رانندگي - كار هاي روزمره - و مهمتر از همه فيلم و سينما و بويژه كافه خودمون! آيا در مقابل اين همه كاري كه با چشمتان انجام ميدهيد به فكر تقويت آن هم هستيد؟
1) ويتامين A : نقش بسيار مهمي در ساختمان چشم و تقويت بينايي دارد البته با مصرف روزانه لبنيات خصوصا شير به اندازه 2 ليوان تا حدود زيادي نياز بدن مرتفع مي شود . اين ويتامين بصورت سافت ژل و قرص جويدني در داروخانه ها موجود است ولي بهترين راه تامين از طريق لبنيات و محصولات ريشه اي مثل هويج و سيب زميني هستش.
2) ويتامين B2 : اين ويتامين كه نام ژنريك آن ريبوفلاوين ميباشد در مقابل نور بسيار حساس بوده و فورا از بين مي رود ولي در مقابل حرارت مقاومت خوبي دارد. نقش مهم اين ماده امروزه در بدن و در چشم بر همگان آشكار شده است. اين ويتامين باعث تقويت بافت كلاژن قرنيه شده و نقش مهمي در چشم خصوصا در جلوگيري از ايجاد آب مرواريد ايفا مينمايد. كمبود اين ماده اغلب باعث قرمزي چشم - سوزش چشم - التهاب قرنيه - كاتاراكت- حساسيت در برابر نور و... ميشود. اين ماده تا حدودي در شير يافت شده ولي به دليل حساسيت در مقابل نور به محض قرار گرفتن در مقابل نور مقدار زيادي از اين ماده نابود ميشود. البته امروزه با رواج شير هاي عرضه شده در پاكت مقوايي و يا پلاستيكي ( در گذشته شير در داخل بطري هاي شيشه اي عرضه مي شد كه شديدا در معرض نور قرار مي گرفت) ميتوان به مقادير زيادي از اين ماده دست يافت . بجز شير در آبجو و تا حدودي در غلات و حبوبات هم از اين ماده مهم وجود دارد . اين ماده به شكل داروي مستقل توليد نشده و فقط مقاديري از آن در قرص ويتامين ب كمپلكس و نيز به شكل آمپول ب كمپلكس در دسترس بوده كه البته بايد دور از نور نگهداري شود.متاسفانه اكثر مردم دنيا به اهميت اين ماده پي نبرده اند و از اين ماده مهم غفلت ورزيده اند. تحقيقات جهاني حاكي از آنست كه 92 درصد مردم دنيا به كمبود ريبوفلاوين مبتلا ميباشند.
3) لوتئين : در اصطلاح به ماده زرد گفته شده و نوعي پروتئين ميباشد.كمبود اين ماده باعث بيماري كاتاراكت (آب مرواريد) ميشود . مهمترين منبع لوتئين زرده تخم مرغ است . البته به دليل حساسيت اين ماده در برابر گرما بهتر است تخم مرغ را به صورت عسلي ميل فرمائيد و نه به شكل كاملا پخته. منبع دوم اين ماده سبزيجات و بويژه اسفناج هستش. كه اگر به صورت خام ميل شود بسيار مفيد است.
4) سلنيوم : يك ماده آنتي اكسيداني كمياب بوده كه در صورت همراه شدن با ويتامين E و تركيب با آن، ميتواند نقش مهمي در مبارزه با راديكال هاي آزاد ، كه روند پيري را در سلول ها افزايش ميدهند و همچنين باعث بروز سرطان در نواحي مختلف بدن ميشوند ، داشته باشد. كمبود اين ويتامين در چشم باعث اختلالات مهمي چون آب مرواريد ، فرسودگي شبكيه و ... ميشود. از منابع اين ماده كمياب ميتوان به ماهي ، جگر ، مخمر آبجو و از همه مهمتر بادام خام اشاره نمود. اين عنصر مهم به شكل قرص دارويي نيز توليد شده است. گفتني است كه تحقيقات نشان ميدهد كه ميزان اين ماده در بدن بيماران سرطاني بسيار ناچيز است.
هدف از اين گفتار كمك به افزايش سطح معلومات دوستان بود تا با آگاهي كامل و تغذيه صحيح مراقب اين عضو مهم باشند. روزانه با نوشيدن 2 ليوان شير ، ميل كردن يك عدد تخم مرغ عسلي به فاصله يك روز در ميان ( نه هرروز ) ، مصرف سبزيجات بويژه اسفناج ميتوانيد چشمانتان را بيمه كنيد.البته چند توصيه مهم گفتني است: هيچ گاه به دليل آلوده بودن دست به چشمانتان دست نزنيد و يا به عادت معمول مردم چشمتان را نماليد چرا كه اين كار باعث فشار بر روي لايه هاي 3 گانه قرنيه خصوصا اپي تليوم شده و ميتواند زمينه را براي بيماري كراتوكونوس (قوز قرنيه) مهيا كند. در صورت فرو رفتن هر جسم خارجي يا مواد سوزاننده سريعا با آب ولرم چشمتان را شستشو دهيد. اغلب مردم در ميدان ديدشان لكه هاي مارپيچ مانندي رو مشاهده ميكنند كه با تغيير ميدان ديد بنظر ميرسد كه آنها نيز در حركتند. نام اين پديده مگس پران بوده و در صورت عدم بهبودي ميتواند زنگ خطري براي بيماري شبكيه و آب مرواريد باشد. با افزايش سن بويژه از چهل سالگي به بالا ، حتما بايد ميزان فشار داخل چشم توسط پزشك متخصص اندازه گيري شده و در صورت ازدياد فشار ، سريعا كنترل شود.
به خاطر داشته باشيد كه پيشگيري بهتر از درمان است.