[-]
جعبه پيام
» <سروان رنو> نگاهی به فیلم نشانی از شر ( اورسن ولز ) ... https://cafeclassic5.ir/showthread.php?t...https://cafeclassic5.ir/showthread.php?tid=46&pid=4539
» <رابرت> متأسفانه "علی‌اصغر رضایی‌نیک" صداپیشه مکمل‌گو بر اثر سکته قلبی درگذشت. نمونه مصاحبه و خاطراتش: https://www.aparat.com/v/tTSqn
» <سروان رنو> مانند بهار و نوروز , سالی نو را به امید بهتر شدن و شکوفا شدن آغاز می کنیم [تصویر: do.php?imgf=org-685bcf6ba2581.png]
» <mr.anderson> سال نو همه هم کافه ای های عزیز مبارک! سال خوب و خرمی داشته باشید!
» <rahgozar_bineshan> سالی پر از شادکامی و تن درستی و شادی را برای همه دوستان آرزومندم!
» <BATMAN> به نظرم شرورترین شخصیت انیمیشنی دیزنی اسکاره/ چه پوستر جذابی! https://s8.uupload.ir/files/scar_vrvb.jpg
» <جیمز باند> من هم از طرف خودم و سایر همکاران در MI6 نوروز و سال نو را به همه دوستان خوش ذوق کافه شاد باش میگم.
» <ریچارد> سلا دوستان.گوینده بازیگراورسولاکوربیرودرسریال سرقت پول کیست
» <ترنچ موزر> درود بر دوستان گرامی کافه کلاسیک ، فرا رسیدن بهار و سال جدید را به همه شما سروران شادباش میگم و آرزوی موفقیت را در کار و زندگی برایتان دارم
» <دون دیه‌گو دلاوگا> در سال گذشته بنده کم‌کار بودم در کافه، ولی از پُست‌های دوستان خصوصاً جناب رابرت و کوئیک و "Dude" بسیار بهره بردم. تشکر و بیش باد!
Refresh پيام :


ارسال پاسخ 
 
رتبه موضوع
  • 2 رای - 4.5 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
شورش بی دلیل
نویسنده پیام
خانم لمپرت آفلاین
مدیر بازنشسته
*****

ارسال ها: 394
تاریخ ثبت نام: ۱۳۹۲/۵/۳
اعتبار: 61


تشکرها : 7981
( 8500 تشکر در 282 ارسال )
شماره ارسال: #2
RE: شورش بی دلیل

مروری بر حواشی فیلم

همانگونه که ذکر شد فیلم شورش بی دلیل بر پایه اصول روان شناسانه ساخته شده است. هالیوود در اواخر دهه 40 گرایش شدید به فیلمهای روان شاختی پیدا کرده بود. موفقیت فیلمهایی نظیر "طلسم شدهSpellbound " هیچکاک و" او را به خدا بسپار Leave Her to Heaven "و" تعطیلات از دست رفته Lost Weekend  " هالیوود را مشتاق تولید فیلمهایی روان شناسانه کرده بود. به گزارش هالیوود ریپورتر کمپانی وارنر  سال 1944 حقوق ساخت کتابی نوشته دکتر رابرت ام. لیندنر را خرید که موضوع آن درباره هیپنوتیسم کردن زندانی ای به نام هارولد در زندانی در لوییسبرگ پنسیلوانیا است که تحت هیپنوتیسم می گوید در خردسالی، شاهد روابط جنسی پدر و مادرش بوده است . حتی فیلم نامه ای مبتنی بر این داستان نوشته شد و در سال 1947 مارلون براندو که آن زمان بازیگر جوان موفقی در تئاتربود برای ایفای نقش هارولد درنظر گرفته شد ولی نه نقش از آن براندو گشت و نه فیلم آن چیزی شد که براندو فیلم نامه اش را خوانده بود. دراین باره استوارت استرن نویسنده فیلم نامه می گوید:" کتاب لیندنر را قبلا خوانده‌ بودم .نام یک فصل کتاب «شورش بی دلیلRebel Without A Cause  » بود که هیچ ربطی به فیلمی که بعدها ساخته شد، نداشت. تنها دلیلی که این نام برای فیلم انتخاب شد این بود که وقتی نیکلاس ری ایده داستانی درباره جوانان دردسرآفرین را مطرح کرد، استودیو به او گفت امتیاز کتابی را با این مضمون خریداری کرده است. عنوان مناسبی بود و طنین خوبی داشت، اما داستان فیلم چیز دیگری بود."

فیلم شورش بی دلیل Rebel Without A Cause در ابتدای تولید در رده ب قرار گرفت و قراربود سیاه وسفید باشد اما وقتی حضور جیمز دین بعنوان نقش اول محرز شد با توجه به محبوبیت فوق العاده او نزد تماشاگران ، درجه فیلم ارتقا یافت مجوز پخش رنگی گرفت. دین پیش از آن در اولین حضورش درفیلم شرق بهشت East of Eden   خوش درخشیده بود ویک شبه ستاره ای محبوب گردید. او بازیگری شیوه گرا بود و شخصیت جیم استارک درفیلم به نوجوانیِ پرتنش خودش بسیار شباهت داشت. همین امرسبب گردید کارگردان در اجرای نقش به او آزادی عمل بیشتری دهد چرا که به قابلیتهای هنرپیشه نقش اولش ایمان داشت.

 جیمز دین برای نزدیکترشدن هرچه بیشتر به نقشش مدتی را میان جوانان لس آنجلس گذراند تا با عوالم آنها آشنا شود. دین عملا در هیبت شلوارجین آبی و بادگیر قرمز آنچنان کاریزماتیک ظاهر شد که تمامی فضای فیلم را تحت سلطه خود، تیپش و هنرش درآورد. بعلاوه اجرای بداهه برخی صحنه ها از جانب او آنقدر تحسین برانگیز بود که حس احترام تمامی عوامل را به هنرپیشه جوان برانگیخت. در نمای عنوان بندی ، بازی او با عروسک کوکی ابتکار برجسته خود او است. همچنین وی از از هنرپیشه نقش پدر خانواده، جیم باکوس ، خواست که صدای « آقای ماگو » شخصیت کارتونی مشهوری که باکوس دوبلور آن بود- را به وی یاد دهد  تا در یکی از دیالوگ های فیلم از آن استفاده کند. جیمز دین درباره این فیلم گفته با بازی در این نقش همانند کارگردان می خواسته به جوانان نسل خود پیام دهد همیشه راه دومی هست... متاسفانه جیمز دین پیش از اکران فیلم در سانحه رانندگی جان باخت ولی نمایش قدرتمند او درسه فیلم شرق بهشت، شورش بی دلیل و غول از او یک اسطوره جاودانه ساخت.

نیکلاس ری به غیر از دین 24 ساله از دو نوجوان شانزده ساله برای نقشهای سالی و پلاتو بازی گرفت: ناتالی وود و سال مینئو که آنچنان در قالب نقشهایشان جا افتادند که هردو نامزد دریافت اسکار سال 56 بعنوان بهترین بازیگر مکمل شدند. نیکلاس ری نیز نامزد دریافت اسکار بهترین داستان گردید.

همچنان که فیلم بعنوان الگوی روان شناختی برای بحران های نوجوانی مطرح شده و حتی بعنوان سوژه در جلسات روان-درمانی بسیاری مورد استفاده قرارگرفته است ، پوشش جیمز دین در فیلم نیز به الگوی جوانان دهه مبدل شد. بادگیر مشهور و قرمز جیمز دین که در اکثر صحنه ها به تن دارد ، پیام آور برجستگی نقش دموگرافیک نوجوانان دهه پنجاه است رنگ قرمز بر تن تمام کاراکترها درفیلم دیده می شود بادگیر قرمز جیم ، پالتو ورژ لب قرمز درخشان سالی و بالاخره جورابهای لنگه به لنگه پلاتو، که در جای جای فیلم به تناوب مفهوم زندگی، خون، بی قیدی و شهامت و هراس و بالاخره هشدار خطر ومرگ را می رسانند.

"شورش بی دلیل "با مضمون آموزنده و بازی استثنایی جیمز دین فیلمی است که تنها به عصر کلاسیک تعلق ندارد بلکه فرا زمانی است و بقول مارتین اسکورسیزی : " شما با یک افسانه مواجه نیستید بلکه پیش رویتان انسانیتی زنده است که در اوج خلاقیت نفس می کشد و این قدرت سینماست. مهم نیست چقدر فیلم قدیمی است یا چه تاریخی اولین اکرانش بوده است ،همواره همین جا و همین الان درحال رخ دادن است. فیلم همیشه در زمان حال جاری است..."

و کلام آخر، بنده برای نگارش این مطلب بارها فیلم را به زبان اصلی و دوبله دیدم. متاسفانه در نسخه دوبله ای که در دسترس است بسیاری از دیالوگهای تعیین کننده کاملا تغییر و به گونه ای ایرانی پسند شده بود غافل از اینکه این تحریف سخنان چه ضربه بزرگی می تواند به پیام فیلم بزند. اوج این امر در انتهای فیلم جاییکه جیم سالی را مفتخرانه به پدرمادرش معرفی می کند، به چشم می خورد. دیالوگ اصلی این است:

جیم (خطاب به والدینش) : مادر ، پدر ، این جودیه ... "دوست" منه

اما در دوبله میشنویم : مادر ، پدر، این جودیه ... همسر آینده من!!!

جیم با بیان واژه دوست میخواهد به والدینش بگوید او هم در تنور زمان پخته شده است توانایی برقراری ارتباط با جامعه را دارد و اصولا جامعه ستیزو مردم گریز نیست. اما همسر آینده؟! از دهان یک نوجوان هفده ساله ، در نزد مخاطب بیننده تنها بچه بودن و خامی جیم را می رساند ولو اینکه پایانی خوش و ایرانی پسند پیامد مخرب آن باشد. امید است روزی فرا برسد که مسئولان ذیربط برای شعور بیننده آگاه احترام قائل شده و دست از تحریف و سانسور و امثالهم بردارند...آمین یا رب العالمین...

*****************
این مطلب اول بار در مجله هنری ایران فیلم توسط شخص اینجانب ارائه و به چاپ رسیده است. اما تمامی عکسهای این ارسالات مختص کافه کلاسیک جمع آوری تنظیم و به سازی شده است . منابع مورد استفاده :

در مسلخ عشق جز نکو را نکشند ... روبه صفتان زشت خو را نکشند
۱۳۹۳/۴/۱۹ عصر ۰۳:۳۴
یافتن تمامی ارسال های این کاربر نقل قول این ارسال در پاسخ
تشکر شده توسط : برو بیکر, مگی گربه, منصور, Classic, BATMAN, زاپاتا, پرشیا, بانو, سروان رنو, terme, اسکورپان شیردل, حمید هامون, پایک بیشاپ, شیخ حسن جوری, کنتس پابرهنه, سرهنگ آلن فاکنر, گولاگ, پیرمرد, rahgozar_bineshan, هایدی, Memento, واتسون, جیمز باند, جیم استارک, زرد ابری, باربوسا, اکتورز
ارسال پاسخ 


پیام در این موضوع
شورش بی دلیل - خانم لمپرت - ۱۳۹۳/۴/۱۹, عصر ۰۳:۰۱
RE: شورش بی دلیل - خانم لمپرت - ۱۳۹۳/۴/۱۹ عصر ۰۳:۳۴
RE: شورش بی دلیل - برو بیکر - ۱۳۹۳/۴/۲۲, عصر ۰۹:۰۶