[-]
جعبه پيام
» <سروان رنو> نگاهی به فیلم نشانی از شر ( اورسن ولز ) ... https://cafeclassic5.ir/showthread.php?t...https://cafeclassic5.ir/showthread.php?tid=46&pid=4539
» <رابرت> متأسفانه "علی‌اصغر رضایی‌نیک" صداپیشه مکمل‌گو بر اثر سکته قلبی درگذشت. نمونه مصاحبه و خاطراتش: https://www.aparat.com/v/tTSqn
» <سروان رنو> مانند بهار و نوروز , سالی نو را به امید بهتر شدن و شکوفا شدن آغاز می کنیم [تصویر: do.php?imgf=org-685bcf6ba2581.png]
» <mr.anderson> سال نو همه هم کافه ای های عزیز مبارک! سال خوب و خرمی داشته باشید!
» <rahgozar_bineshan> سالی پر از شادکامی و تن درستی و شادی را برای همه دوستان آرزومندم!
» <BATMAN> به نظرم شرورترین شخصیت انیمیشنی دیزنی اسکاره/ چه پوستر جذابی! https://s8.uupload.ir/files/scar_vrvb.jpg
» <جیمز باند> من هم از طرف خودم و سایر همکاران در MI6 نوروز و سال نو را به همه دوستان خوش ذوق کافه شاد باش میگم.
» <ریچارد> سلا دوستان.گوینده بازیگراورسولاکوربیرودرسریال سرقت پول کیست
» <ترنچ موزر> درود بر دوستان گرامی کافه کلاسیک ، فرا رسیدن بهار و سال جدید را به همه شما سروران شادباش میگم و آرزوی موفقیت را در کار و زندگی برایتان دارم
» <دون دیه‌گو دلاوگا> در سال گذشته بنده کم‌کار بودم در کافه، ولی از پُست‌های دوستان خصوصاً جناب رابرت و کوئیک و "Dude" بسیار بهره بردم. تشکر و بیش باد!
Refresh پيام :


ارسال پاسخ 
 
رتبه موضوع
  • 5 رای - 3 میانگین
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
«برنامه نود»
نویسنده پیام
منصور آفلاین
آخرین تلالو شفق
*

ارسال ها: 501
تاریخ ثبت نام: ۱۳۸۸/۸/۱۷
اعتبار: 77


تشکرها : 395
( 8061 تشکر در 307 ارسال )
شماره ارسال: #4
RE: «برنامه نود»

اینکه پیشنهاد کردم تاپیکی با عنوان برنامه نود ایجاد شود بدین علت بود که بیش از 90 درصد علاقمندان سینما در زمره علاقمندان ورزش فوتبال نیز هستند (هرچند علاقمند فوتبال ممکن است علاقمند سینما نباشد). فوتبال و سینما شباهتهای عجیبی بهم دارند که ضبط و پخش تلویزیونی آن و تعدد دوربینها و تدوینهای لحظه ای صحنه ها و حرکات آهسته علاوه بر تعلیق و هیجانات خاصش بر این شباهتها و جذابیتها می افزاید. بازی بازیکنان فوتبال در زمین سبزش با بازی بازیگران سینما در پرده نقره ای آن توفیری ندارد (البته به تئاتر که در آن بازیگران بشکل مستقیم و بی واسطه با بینندگان در ارتباطند شبیه  تر می نماید)

قبل از اینکه به برنامه نود برسیم بهتر است یادی کنیم از بزرگان عرصه گزارشگری و مجری گری فوتبال که امروز دیگر یا در بین ما نیستند و یا حضورشان کمرنگ تر است.

بدون شک مشهورترین و بهترین گزارشگر تاریخ ورزش ایران استاد عطا الله بهمنش بوده و هست. بهمنش پایه گذار گزارشگری تلویزیون در ایران است او از 50 سال قبل که اولین گزارش خود را از رقابتهای دو و میدانی میان ایران و عراق انجام داد و تا پیش از انقلاب نیز به کیفیت این گزارشها سال بسال افزود بدون شک قهارترین و، مسلط ترین و عالم ترین گزارشگر ایران در گزارش اکثریت قریب به اتفاق ورزشهای موجود در ایران است. گزارشهای حیرت انگیز او در بخش کشتی های جامهای جهانی و المپیک (هرکدام 6دوره و در طول نزدیک به 30 سال در پیش از انقلاب ) و مخصوصا گزارش کشتی های مرحوم غلامرضا تختی یا عبداله موحد را باید شنید تا اوج ظرافت ، مهارت و هیجان را درک کرد. او آنچنان در کار خود خبره بود که انگار یک مربی تمام عیار کشتی است و بنظر میرسید همچنانکه محمدرضا شجریان تمامی 400 و اند گوشه های موسیقی سنتی ایران را تک به تک می شناسد عطا بهمنش نیز 400 و اند کل فن و ضد فن و بدل کشتی را تک به تک (و حتی فراتر از مربیان تیم ملی) میداند. بهمنش برخی از مسابقات مهم محمد علی کلی (کاسیوس مارسلوس بوکسور مشهور آمریکائی) را گزارش میکرد. این گزارشها آنچنان اعجاب انگیز بودند که مردم را در زمستانهائی با 2 متر برف وادار میکرد ساعت 5 صبح به قهوه خانه ها یا خانه هائی که تلویزیون در آنها وجود داشت بکشاند... بهمنش اولین گزارشگر تاریخ فوتبال هم هست. وی در کنار یکی دو تن از گزارشگران موفق آن دوران پای ثابت گزارشهای فوتبال بود و بازیهای مهم تیم ملی را مسئولین تلویزیون به او می سپردند. او شجره نامه نه تنها فوتبالیستها بلکه تمام ورزشکاران را داشت و براحتی میتوانست به شما بگوید پای غفور جهانی برای اولین بار در کجا و چند سالگی به توپ خورد. لحظه ای که پایش به توپ خورد شب بود یا روز و کدام بچه این پاس را به او داد و نتیجه آن پاس چه شد!...مردم ایران عاشق بهمنش بودند طوریکه وقتی تلویزیون مسابقه فوتبالی را با صدای کس دیگری پخش میکرد و بهمنش همزمان در رادیو بشکل مستقیم بازی را گزارش و تفسیر میکرد مردم صدای تلویزیون را می بستند و  تصویر را با صدای بهمنش از رادیو می دیدند!... این اسطوره گزارشگری نه تنها یک گزارشگر بلکه خود قهرمان دوومیدانی در رشته دوهای نیمه استقامت ، بازیکن ورزشهای تنیس و فوتبال تیم بانک ملی و کشتی بود و اوقات فراغتش در کوه ها سپری میشد او 6 سال رئیس و نایب رئیس فدراسیون کشتی ایران بود...او روزنامه نگاری چیره دست در مجلات و روزنامه هائی چون کیهان ورزشی ، ایران ورزشی و اطلاعات بود چندین کتاب ورزشی نوشت که عمدتا بشکل دایره المعارف بودند و مهمترینشان تاریخچه های المپیک و جام جهانی فوتبال است.

به شخصه بیاد دارم در یکی از برنامه های ورزش و مردم در سال 1383 (اگر اشتباه نکرده باشم)، علیرضا حیدری قهرمان کشتی ایران حضور داشت. او که قبل از اعزام به مسابقات المپیک آتن در این برنامه منم منم هایش گوش شفیع (مجری برنامه) را کر کرده بود و دائما قول قهرمانی و مدال طلا میداد با تلفن عطا بهمنش ساکت شد... – جناب آقای حیدری یه سوال ازت میکنم مثل بچه آدم جواب میدی... – بفرمائید آقای بهمنش ... – شما تاحالا گذرت به زورخونه افتاده؟ ... – نه جناب بهمنش این روزا کسی وقت زورخونه رفتن نداره. زورخونه مال قدیمیا بود الان باشگاه میریم ... – میگم آخه منم منم راه انداختی در این برنامه. پات به زورخونه رسیده بود اینقدر منم منم نمیکردی. زورخونه شکلش مهم نیست چیزی که از توش درمیاد مهمه، من بهمنش همینجا میگم جایگاه تو در این مسابقات اول و دوم نیست. آدم اول باید نفس درونش بجنگه بعد با دیگران... وبعد گوشی را گذاشت...  شفیع از حیدری عذرخواهی کرد و ... و حیدری 9 دقیقه وقت داشت که یک امتیاز از کورتانیتزه (قدر ترین رقیبش در المپیک) بگیرد و نتوانست و  در نهایت خفت مغلوب شد و با تمام آن وعده وعیدها در نهایت در مسابقات المپیک سوم شد... در برنامه ای دیگر که صحبت از والیبال و قهرمانی ایران بود و قتی نظر بهمنش دراینخصوص پرسیده شد او گفت: اینکه هزاران سال مردم ما اسب می تاختند و تیراندازی با کمان میکردند. هزاران سال شعر می سرودند و روی فرشهایی که خود می بافتند در جهان سرآمد بودند اما امروز نه در اسب سواری اولیم نه در تیراندازی نه در شعر گفتن نه در فرش بافتن. هنر ما و ورزش ما را بیگانگان به یغما بردند و سرآمد شدند و ما از اینکه در ورزشهائی چون کاراته و والیبال که تعلقی به کشور ما ندارند مقام کسب میکنیم به خود می بالیم! بالیدن در ورزش وقتی ارزش دارد که ابتدا در چیزی که مال توست اول باشی یا در چیزی که مردمت می پسندند. من اگر فرد پولداری بودم 100000 تا کمان جدید تیراندازی می خریدم و به قیمت هزار تومان دست این جوانان میدادم تا ثابت کنم فقط با این ورزش چطور میتوان 5 مدال طلا در المپیک را براحتی جمع کرد...

بهمنش اعتقاد دارد غلامرضا تختی خودکشی کرده است (به دلایلی که ادعا دارد خود او از زندگی شخصی تختی میداند و در جهت حفظ آبروی این اسطوره کشتی هرگز حاضر به افشای آنها نیست) . این دایره المعارف زنده بزرگ فوتبال ورزش ایران که طی چند سال  اخیر در شبکه جام جم نیز فعالیت میکرد و عمده فعالیت ورزشی وی پس از انقلاب به همین محدود شد اکنون در بستر بیماری است و بدا بحال کسانی که نتوانسته اند ازین گنجینه طی سنوات اخیر در راستای نگارش تاریخ ورزش ایران بهره گیرند. واژه "چغر" از ابداعات بهمنش در ورزش کشتی است (همچنانکه دکتر کاووسی واژه فیلمفارسی را در نقد ابداع کرد)

از گزارشگران برتر ایران طی ده های گذشته میتوان به حبیب روشن زاده و مجید وارث اشاره کرد. روشن زاده با هیجاناتی که به بازی میداد در جذب مخاطب موفق بود . وی عمدتا به مدد ازدواج با پوران محبوب دیگران بود و بعضا با بلندگوهای استادیومهای امجدیه و آزادی هم گزارش میکرد که تماشاچیان با فریادهای او لذت دیدن فوتبال را بشکلی مضاعف تجربه میکردند..

مجید وارث بدون شک بهترین گزارشگر عرصه فوتبال بود. او 20 سال از اواسط دهه 60 تا 80 میلادی اکثر مسابقات باشگاهی و ملی در سطوح ایران و بین المللی را یک تنه گزارش کرد. او به مدد صدای فوق العاده اش و اطلاعات ذی قیمتش از فوتبال و بازیکنان فریاد میزد : زوف میده به ناردلی ، ناردلی به جنتیل ، جنتیل به فاکتی... اون به بنیتی حالا کازیو.. کازیو ...کازیو میده به آنتونیونی ... آنتونیونی به پولیچی... حالا گزاریانی... به ته گا از راست... توپ از چپ میرسه به پائولو روسی ... زاکارلی معلوم نیست چه غلطی داره میکنه ... موزینی از میانه میدان میسپاره به کاپه لو و توووووپ مستقیم تور دروازه ی آرکونادا (دروازه بان اسپانیا) را به لرزه درمیاره... (وارث وقتی میگفت آرکونادا مو بر تن راست میشد. زبان را طوری در هان می چرخاند که انسان حس میکرد آرکونادا یعنی رستم دستان! ). علاوه بر صدای ریتمیک و خاص وارث وی اطلاعات خوبی هم از مسابقات و سبقه آنها و خود بازیکنان و حوادث گذشته فوتبال داشت. او میدانست که مثلا کدام بازیکن بین المللی است که تا آنزمان توانسته در 3 تیم ملی بازی کند میدانست کدام داور در چند مسابقه جهانی و دقیقا در کدام مسابقات و سر چه صحنه هائی اشتباه کرده است... او علاوه بر گزارش بعضا تفسیر هم میکرد و نظرات کارشناسی خود را هم ارائه میکرد. بعدها کسان دیگری چون جهانگیر کوثری ازین حرکت وارث تقلید کردند. او می گفت گزارشگری در رادیو با تلویزیون متفاوت است اگر در رادیو هستید دقیقا و با سرعت باید بگوئید الان توپ در کجای زمین و زیر پای کیست و چگونه این توپ به آنجا رسیده است. در رادیو شما فرصت تحلیل ندارید چون بازی از دست میرود و شنونده از وقایع زمین بی خبر است. اما در تلویزیون مسخره است که دائم بگوئید حالا حسن میده به حسین، حسین میده به علی ، علی میده به اصغر. اصغر به اکبر... چون تماشاچی میبیند که توپ کجاست و گفتن شما تکرار مکررات است. اگر می بینید من گاهی اینطوری میگویم صرفا لحظه ای و برای بازگشت تماشاچی به زمین است تا از آنهمه حرف و تفسیر خسته نشود.

مجید وارث بنیانگذار قدیمی ترین برنامه هفتگی – ورزشی ایران پس از انقلاب (یعنی برنامه ورزش و مردم) است که خود آنرا بهمراه مرحوم وارطان تولید و خود تا دو سال اول پخش مجری این برنامه (طی سالهای 58 تا 60) بود. وی برنامه را پس از آن بدست بهرام شفیع سپرد. وارث که خود علاقمند ساخت مستندهای ورزشی بود در اوایل دهه 60 گیر کوچک مسئول وقت تلویزیون به وی را درخصوص جانبداری از تیم پرسپولیس در گزارش یک مسابقه بهانه کرد و برای ساخت فیلمهای مستند خود به استرالیا رفت... وارث طی سالهای حضورش در استرالیا مستندهای فوق العاده ای برای تلویزیون استرالیا ساخت که همگی جزو پربیننده ترین فیلمهای ورزشی آن کشور بوده و هست... آخرین گزارش فوق العاده ای که به شخصه از وارث بیاد دارم بازی تاریخی ایران – استرالیا (1997) از یکی از شبکه های رادیوئی ایران بود. بخاطر دارم که صدای جواد خیابانی را از تلویزیون بستم و با صدای وارث فوتیال را دیدم... و چقدر فوق العاده بود وارث. حتی بعدها که گزارش خیابانی را در این مسابقه شنیدم حسرت آنرا خوردم که کاش دیگران هم صدای وارث راشنیده بودند تا میدانستند گزارش واقعی فوتبال به چه معناست.

۱۳۹۰/۶/۱۷ صبح ۱۱:۴۲
یافتن تمامی ارسال های این کاربر نقل قول این ارسال در پاسخ
تشکر شده توسط : سروان رنو, اسکورپان شیردل, دن ویتو کورلئونه, میثم, رزا, بانو, ژان والژان, بهزاد ستوده, ترومن بروینک, jack regan, roolplack, حمید هامون, الیشا, علی بی غم, دلشدگان, جو گیلیس, فورست, پایک بیشاپ, Classic, Memento, هایدی, باربوسا
ارسال پاسخ 


پیام در این موضوع
«برنامه نود» - میثم - ۱۳۹۰/۶/۱۶, عصر ۰۶:۰۷
RE: «برنامه نود» - اسکورپان شیردل - ۱۳۹۰/۶/۱۶, عصر ۰۸:۰۴
RE: «برنامه نود» - میثم - ۱۳۹۰/۶/۱۷, صبح ۱۰:۴۳
RE: «برنامه نود» - اسکورپان شیردل - ۱۳۹۰/۶/۱۷, عصر ۰۳:۱۱
RE: «برنامه نود» - منصور - ۱۳۹۰/۶/۱۷ صبح ۱۱:۴۲
RE: «برنامه نود» - میثم - ۱۳۹۰/۶/۱۷, عصر ۰۴:۰۴
RE: «برنامه نود» - منصور - ۱۳۹۰/۶/۲۰, صبح ۱۱:۵۱
RE: «برنامه نود» - میثم - ۱۳۹۰/۶/۲۲, عصر ۰۵:۵۴
RE: «برنامه نود» - اسکورپان شیردل - ۱۳۹۰/۷/۱۹, صبح ۰۵:۳۸
RE: «برنامه نود» - سناتور - ۱۳۹۰/۷/۱۹, عصر ۱۲:۰۸
RE: «برنامه نود» - منصور - ۱۳۹۰/۹/۱۰, صبح ۰۹:۳۹
RE: «برنامه نود» - برو بیکر - ۱۳۹۲/۹/۱۵, عصر ۰۹:۴۴
RE: «برنامه نود» - برو بیکر - ۱۳۹۲/۹/۱۹, صبح ۰۱:۴۹
RE: «برنامه نود» - برو بیکر - ۱۳۹۳/۶/۱۹, عصر ۰۴:۳۷